Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

Προκήρυξη ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΟΡΑΤΙΟ NELSON ΣΤΟΥΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥΣ


Προκήρυξη 
ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΟΡΑΤΙΟ NELSON ΣΤΟΥΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥΣ 
(Οκτώβριος 1798)
Ο Οράτιος Νέλσον (αγγλική: Horatio Nelson, 1st Viscount Nelson, 1st Duke of Bronté, δηλ. Οράσιο Νέλσον, 1ος Υποκόμης Νέλσον, 1ος Δούκας του Μπροντέ, 29 Σεπτεμβρίου 1758 - 21 Οκτωβρίου 1805) ήταν Βρετανός ναύαρχος του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού, που αναδείχθηκε από τα επιτεύγματά του κατά την περίοδο των Ναπολεοντείων πολέμων "θρύλος των θαλασσών".Ο ναύαρχος Nelson έδρασε κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Πράγματι, μετά την καταστροφή του γαλλικού στόλου στη ναυμαχία του Νείλου τον Αύγουστο 1798, η Ρωσία και η Τουρκία με την συγκατάθεση της Αγγλίας αποφάσισαν να συστήσουν ρωσοτουρκική συμμαχία εναντίον των επεκτατικών βλέψεων του Ναπολέοντα στην Ανατολή. Εκμεταλλευόμενες την δυσαρέσκεια των κατοίκων των Ιονίων Νήσων για τους Γάλλους, ο ρωσοτουρκικός στόλος υπό τον ναύαρχο Ουτσακόφ, ξεκίνησε από τα Κύθηρα, τον Σεπτέμβριο του 1798, την κατάληψη των Επτανήσων. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Nelson, από τη Νάπολη της Ιταλίας, σύμμαχος των Οθωμανών και των Ρώσων, στέλνει προκήρυξη στους κατοίκους των Επτανήσων, προτρέποντάς τους να υψώσουν την αγγλική σημαία για να αποφύγουν να βρεθούν «για το ερχόμενον χειρότερα από τους ξένους γείτονάς σας».

 
Η προκήρυξη αυτή του Nelson κατά πάσα πιθανότητα έγινε με δική του πρωτοβουλία, με το σκεπτικό ότι τα Ιόνια νησιά σίγουρα δεν θα έπρεπε να μετατραπούν σε βάσεις μιας μόνιμης παρουσίας του ρώσικου στόλου στη Μεσόγειο, ενώ θα ήταν χρήσιμα σαν βρετανικό προτεκτοράτο στην περιοχή. Τελικά πάντως ο ρωσοτουρκικός στόλος ολοκλήρωσε την κατάληψη των Επτανήσων στις 20 Φεβρουαρίου 1799. Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, στις 21 Μαρτίου 1800, η Επτάνησος Πολιτεία αυτονομήθηκε υπό την επικυριαρχία της Υψηλής Πύλης και την προστασία των θρησκευτικών δικαιωμάτων των κατοίκων της, από τον Αυτοκράτορα της Ρωσίας. 
Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε το πρώτο ημιαυτόνομο ελληνικό κρατίδιο 21 χρόνια πριν από την επανάσταση. Τη διακυβέρνηση των νησιών ανέλαβαν οι πρόκριτοι με την καθιέρωση συντάγματος που ονομάσθηκε «Βυζαντινόν».
Οι Αντώνιος Καποδίστριας και Νικόλαος Σιγούρος ανέλαβαν ως εντολοδόχοι της Πύλης να εφαρμόσουν το σύνταγμα στα νησιά της Επτανήσου Πολιτείας.  
Με την συνθήκη του Τιλσιτ (7.6.1807) η Επτάνησος παραχωρείται στην Γαλλία και η Επτάνησος Πολιτεία καταλύεται .Τό Οκτώβριο του 1809 τα Επτάνησα καταλαμβάνονται από τον Αγγλικό στόλο και αρχίζει η ΒΡΕΤΑΝΙΚΉ “¨ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ” (1809-1864)
ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ
4/10/2015
ΠΗΓΗ: 1.- Ναυτική Επιθεώρηση May 28, 2014 - Tεύχος 572,σελ 21 επ .2.http://www.haniotika-nea.gr/i-naftiki-sillogi-tou-horatio-nelson-sto-naftiko-mousio-kritis/#ixzz3nXXqChWt 3.-Οράτιος Νέλσον Βικιπαίδεια 4.-Σπ. Βερύκιος "Ιστορία των Ηνωμένων Κρατών των Ιονίων Νήσων" σ.22 5.-Χαραλ. Νικολάου "Διεθνείς Συνθήκες" σ.43, 45. 6. Περιοδικό Ναυτική Ελλάς τεύχος 983 Σεπτέμβριος 2015 σελ 51-52 7.«Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» Η Συλλογή του Ναυάρχου Nelson 8.-Γεωργίου Μοσχόπουλου “Ιστορία της Κεφαλονιάς” τόμος β σελ 36 επ

Δεν υπάρχουν σχόλια: