Κυριακή, 6 Μαΐου 2007

Αναζητούν την ομηρική Ιθάκη στην... Κεφαλλονιά

Αναζητούν την ομηρική Ιθάκη στην... Κεφαλλονιά

Βρετανοί αρχαιολόγοι που υποστηρίζουν ότι η Ιθάκη που περιγράφει ο Ομηρος δεν είναι στο ομώνυμο νησί.

Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στην χερσόνησο Παλική της Κεφαλλονιάς, για την οποία υποψιάζονται ότι ήταν κάποτε ΞΕΧΩΡΙΣΤΌ νησί. Σύμφωνα με την θεωρία, ο Όμηρος αναφέρεται στη σημερινή Ιθάκη όταν μιλάει για την πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα. Ωστόσο, οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η Ιθάκη του Ομήρου στα αρχαία χρόνια ήταν ένα νησί που εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας μετατοπίστηκε και ενώθηκε με την Κεφαλλονιά.
Ο Βρετανός αρχαιολόγος Ρόμπερτ Μπρίτλστοουν εμπνεύστηκε τη θεωρία το 2003, ενώ διάβαζε για την Ελλάδα ως προορισμό για τις διακοπές του, και σύντομα κέρδισε την υποστήριξη δύο Βρετανών ακαδημαϊκών, του Τζέιμς Ντιγκλ, καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Κέμπριτζ, και του Τζον Αντερχιλ, καθηγητή Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Οι ερευνητές θα συνεργαστούν με την ολλανδική εταιρεία υπηρεσιών Μηχανικής Fugro Group, προκειμένου να εξετάσουν αν το υπέδαφος ανάμεσα στην Παλική και την υπόλοιπη Κεφαλλονιά αποτελείται από συμπαγή βράχο ή ιζήματα.

Η υπόθεση των τριών Βρετανών για την ομηρική Ιθάκη περιγράφεται στο βιβλίο τους Odysseus Unbound - The Search for Homers Ithaca

Μληπως όμως και κατοικοι της Παλικής δεν θεωρούν οτι μενουν σε ξεχωριστο νησί,ο χαραχτήρας τους δεν είναι ξεχωριστός και ιδιομορφος ,μήπως και η αιώνια συγκρουση με τούς Αργοστολιώτες εχει μια τετοια αφετηρία?

Δεν υπάρχουν σχόλια: