Κυριακή 6 Μαΐου 2007

Ρωμαϊκός τάφος στην Κεφαλλονιά

Ρωμαϊκός τάφος στην Κεφαλλονιά
ΕΓΡΑΨΕ Η Έφη Παπούλια - 04/04/2007


Σημαντικές αρχαιότητες στην Κεφαλλονιά
Εντυπωσιαμένοι οι αρχαιολόγοι Μελπομένη Ανδρεάτου και Νίκος Καππάτος από την αποκάλυψη σημαντικών αρχαιοτήτων στο Φισκάρδο Κεφαλλονιάς.

Ένας ταφικός θάλαμος και τμήμα διαμορφωμένου ανοικτού χώρου, δημόσιου χαρακτήρα κατά πάσα πιθανότητα θεάτρου αποκαλύφθηκαν σε ακίνητο ιδιώτη.

Ο ταφικός θάλαμος αποτελείται από τον προθάλαμο που είναι ρωμαϊκής περιόδου. Στον απέναντι τοίχο της εισόδου του θαλάμου, υπάρχουν δύο κόγχες για τοποθέτηση προτομών.

Λεπτομέρεια που συγκλονίζει η θύρα του η οποία ακόμα και σήμερα ανοιγοκλείνει κανονικά όπως και στην αρχαιότητα.

Οι τάφοι ήταν ασύλητοι και για αυτό απέδωσαν εντυπωσιακά ευρήματα όπως: γυάλινα και πήνινα αγγεία, χρυσά ενώτια και δακτυλίδια, δακτυλίδι με ερωτιδέα, δανάκη, φύλλα χρυσού, χρυσή περόνη, οστέινες περόνες, χάλκινα επιθέματα με ανάγλυφα προσωπεία, χάλκινη κλειδαριά, χάλκινα νομίσματα κ.α.

Στο ΒΑ τμήμα του οικοπέδου εντοπίστηκε τμήμα διαμορφωμένου ανοικτού χώρου που μάλλον πρόκειται για θέατρο. Αυτό συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και κατ’επέκταση κάτω από το οδόστρωμα της οδού "Αποδήμων Ερρισιάννων" και κάτω από την νεοαναγειρόμενη οικοδομή, η οποία κατασκευάστηκε ύστερα από απόφαση της Εφορείας.

Η αρμόδια εφορεία αφού εξασφάλισε την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του απέναντι ακινήτου προχώρησε στη διενέργεια δοκιμαστικών τομών και βρήκε και δεύτερο ταφικό θάλαμο, αλλά όχι το θέατρο.

Στη συνέχεια, η Εφορεία ζήτησε από το Δήμο Ερίσσου την επέκταση του ανασκαφικού σκάμματος επί της οδού "Αποδήμων Ερισσιάνων" όπου κατά την ανασκαφική έρευνα αποκαλύφθηκε η συνέχεια του μνημείου.

Σημειώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια στη γύρω περιοχή και πλησίον του χώρου του λεγόμενου θεάτρου, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως, σημαντικά αρχιτεκτονικά σύνολα της ρωμαϊκής περιόδου, όπως πλακοστρωμένο αύλειο χώρο γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται οικήματα, οργανωμένο νεκροταφείο και βαλανείο.

Το αποκαλυφθέν τμήμα του θεάτρου διατηρείται σε άριστη κατάσταση, με εξαίρεση τμήμα του που διαταράχθηκε κατά την εκσκαφή. Έχει αποκαλυφθεί τμήμα του κοίλου και της πλακοστρωμένης ορχήστρας.

Στην ανώτερη κερκίδα σχηματίζεται ορθογώνια κόγχη, πιθανότατα θεωρείο. Η κόγχη αποτελεί ιδιόμορφο αρχιτεκτονικό στοιχείο που δεν απαντάται σε θέατρα και για το λόγο αυτό διατηρούνται ορισμένες επιφυλάξεις ως προς τη ταυτότητα του μνημείου. Εικάζεται ότι μπορεί να είναι και ωδείο.

Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ένα τέτοιο μνημείο όχι μόνο στη Κεφαλονιά αλλά σε όλα τα Επτάνησα.

Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, αφού προηγουμένως λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα αποκαλύψει την ταυτότητα του μνημείου.

Μετά από αυτά τα ευρήματα διαπιστώνεται ότι, το Φισκάρδο στην αρχαιότητα αποτελούσε σημαντικό ναυτικό σταθμό μεταξύ Ιταλικής και Ελληνικής χερσονήσου και διατηρούσε άμεσες επαφές με τη ρωμαϊκή αποικία της Νικόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: